Mi az Izomkontroll?

Az izomkontroll a szomatikus terápiák egyik leghatékonyabb módszere, amit Thomas Hanna PhD professzor fejlesztett ki munkássága során. De nézzük is, hogy mi is ez a különleges terápia. ami képes helyreállítani izomzatunkat, mozgásszerveinket, megszüntetve akár évtizedes panaszokat?

Miért ilyen fontos az izmok szerepe?

Thomas Hanna a munkássága során arra a meggyőződésre jutott, hogy minden élettapasztalat fizikai mintázatokhoz vezet a testünkben. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy már születésünktől kezdve érnek minket különböző ingerek, külső hatások, érzelmek, traumák, stressz, amiknek mind nyoma marad az izomzatunkban és idegrendszerünkben.

Ezeknek a kisebb nagyobb stresszhatásoknak köszönhetően rendszeresen összerándulnak izmaink a testünkben, aminek következtében egyre merevebbek lesznek ezek az izmok és egyre kevésbé képesek visszaállni az „eredeti” állapotukba. 

Ahogy telnek az évek a rengeteg megoldatlan érzelmi probléma és stressz marad bennünk és az izmainkba, amire csak rátesz a ma jellemző stresszes, rohanó életmódunk. Ez görcsösséget, merevséget és fájdalmat eredményez, megakadályozza a mozgásszervek helyes működését és elkezdenek megjelenni a gyakori következmények, mint például a rossz testtartás, befeszült izmok, hát-, váll-, nyaki fájdalom, helytelen járás vagy az ízületi fájdalmak, kopás.

Sokan ilyenkor masszőröket vagy gyógytornászokat keresnek fel, akik eleinte tudnak is még segíteni, de egy idő után mindig visszatér ugyan az a probléma újra és újra a pácienseknél.

A mozgásszerveink abnormális működése idővel rögzül és az agyunk ezt fogja a „normálisnak tekinteni” olyannyira, hogy magától már arra sem lesz képes, hogy ellazítsa az egyes izmokat és beáll a szenzomotoros amnézia. 

Ebben az esetben pedig az agyat kell „újra huzalozni” és újra tanítani neki az agy-izom kapcsolatot, hogy helyreállítsuk a megfelelő idegpályákat és újra jól tudjanak funkcionálni az adott izmok. Erre fejlesztette ki az Izomkontroll technikát Thomas Hanna PhD professzor.

Az Izomkontroll kezelés során a szakember a pácienssel együtt kioldja az érzelmi blokkokat, megszüntetik a stresszt és újra megtanítja az agyat az izom helyes működésére az agy-izom kapcsolat helyreállításával. Ez a speciális kezelés regenerálja a testet, hogy újra megfelelően tudjon működni. 

Az Izomkontroll mindenkinek hasznos, akinek valamilyen mozgásszervi panasza van, de a szomatikus terápiák egyik leghatásosabb módjaként, képes visszaadni az egészséges agy-izom kapcsolatot a pácienseknek, amikor masszázzsal már nem tudunk rajtuk segíteni. 

 

A cikk a Természetgyógyász Magazin 2022. decemberi száma alapján készült.

 

Mit mondanak az ügyfeleim az izomkontroll kezelések után?